BRC

Zgodnie z BRC(British Retail Consortium), międzynarodowym standardem bezpieczeństwa żywności, firmy powinny posiadać program zwalczania i prewencji szkodników, na potrzeby audytu BRC. Ma to na celu zmniejszenie ryzyka pojawienia się szkodników w obiekcie, a także umożliwia natychmiastową odpowiedź na pojawiające się zagrożenie.

BRC

Gdy monitoring wykaże aktywność szkodników BRC nakazuje aby zminimalizować ryzyko dla produktów, materiałów i surowców oraz opakowań. Aktywność szkodników powinna zostać odzwierciedlona w kartach kontroli szkodników, które stanowią integralną część programu zabezpieczenia przed szkodnikami.

Według BRC częstotliwość inspekcji – monitoringu szkodników powinna być uzależniona od przeprowadzonej analizy ryzyka. Zakres ochrony DDD powinna być sprecyzowana w dokumentacji.

BRC

Stacje bajtowe (stacje trutek) powinny być odpowiednio rozmieszczone na terenie obiektu zgodnie z przeprowadzoną analizą ryzyka. Głównym priorytetem BRC jest tu zminimalizowanie ryzyka stosowania rodentycydów, dlatego nie mogą być one stosowane w obszarach produkcyjnych i magazynowych. Wyjątek tu stanowią zabiegi interwencyjnego zwalczania szkodników. Przypadki zaginięcia stacji trutek powinny być zbadane, udokumentowane i wyjaśnione.

Lampy owadobójcze (preferowane z wkładami lepowymi) oraz pułapki feromonowe powinny być odpowiednio rozmieszczone zgodnie z analizą ryzyka oraz sprawne.

Zgodnie z BRC w przypadku pojawienia się inwazji szkodników należy podjąć natychmiastowe działania mające na celu zidentyfikowania źródła infestacji i wykluczenia możliwości zanieczyszczenia innych produktów.

BRC

Na potrzeby BRC powinny być prowadzone zapisy z monitoringów DDD, sugerowanych działań korygujących i działań zwalczających. Do obowiązków firmy należy wprowadzanie w życie działań sugerowanych przez firmę DDD lub biologa terenowego w jak najkrótszym horyzoncie czasowym.

Dogłębny przegląd systemu zabezpieczenia przed szkodnikami powinien być przeprowadzany przez biologa terenowego przynajmniej raz w roku, lub jeśli analiza ryzyka wykaże inaczej – częściej.

BRC

Trendy aktywności szkodników powinny być podstawą do doskonalenia istniejących procedur. Zgodnie z założeniami BRC pracownicy powinni umieć rozpoznawać oznaki aktywności insektów i gryzoni i informować o nich swoich przełożonych.

masarnie, ubojnie, zakłady mięsne, młyny, magazyny, hale, piekarnie, cukiernie, browary, gorzelnie, cukrownie, bary, restauracje, puby, stacje benzynowe, hurtownie, markety, supermarkety, sklepy, centra handlowe, galerie handlowe, wspólnot, spółdzielni mieszkaniowych, mieszkańców bloków, domów, apteki, hurtownie farmaceutyczne, szpitale, obiekty, lokale, hotele

Wielkopolskie, Wielkopolska: Piła, Poznań, Bydgoszcz, Łobżenica, Ujście, Wyrzysk, Wysoka, Białośliwie, Kaczory, Miasteczko Krajeńskie, Szydłowo, Złotów, Jastrowie, Krajenka, Okonek, Lipka, Tarnówka, Zakrzewo, Chodzież, Margonin, Szamocin, Budzyń, Wałcz, Człopa, Mirosławiec, Tuczno, Czarnków, Krzyż Wielkopolski, Trzcianka, Wieleń, Drawsko, Lubasz, Połajewo, Wągrowiec, Gołańcz, Skoki, Damasławek, Mieścisko, Wapno